Jakákoliv dřevina nám dokáže napovědět mnoho o naší minulosti. Podél okrajů cest a silnic 2. třídy dnes vídáme převážně vysázené jabloně, hrušky, švestky a třešně. Ale naši předkové hojně vysazovali morušovníky.
Měli je vysázené nejenom ve svých zahradách, ale právě okolo cest a v alejích. Tyto stromy potřebují slunce a dostatek vláhy. Plodí sladké a voňavé ovoce – moruše, které voní po medu a samozřejmě chutná nejvíce čerstvé. Morušovníků je mnoho druhů a mají různé zbarvení plodů. A též i jiné chutě. Zralé moruše – plody mohou být černé, červené a bílé. Jsou to malé šištičky dlouhé přibližně 2 až 3cm. Jak už je napsáno, voní po medu, jsou sladké, podle toho jaké mají zbarvení, mohou být sladkokyselé a mají v sobě plno šťávy. Zvlášť šťáva černé moruše se dá těžko umýt. Toto ovoce může plně nahradit jak maliny, tak ostružiny.
Jelikož dnes se stromy morušovníků v současnosti nesetkáte často, jejich sušené, velmi lahodné plody z bílé moruše a v Bio kvalitě si můžete zakoupit v našem e-shopu moruše Nakliceno.cz.
Sušené bílé moruše budete jíst třeba jako oříšky nebo si je zamícháte do müsli, kaše, bílého jogurtu apod. Prostě tam, kde budete mít potřebu lahodného, sladkého a zdravého dochucení.
Moruše obsahují velké množství antioxidantů – vitamínů (C, A, E, K a skupiny B), minerálů ( draslík, hořčík, mangan a velké množství železa), pro zdraví potřebnou kyselinu listovou a riboflavin.
Je zjištěno, že konzumací moruší se můžete ochránit před různými bakteriálními a virovými infekcemi. Svým složením posiluje cévy, jsou vhodné pro diabetiky a už naše prababičky tvrdily, že konzumace moruší vám prodlouží mládí.
Zralé plody moruše se musí hned sníst, protože se brzo kazí. A když je omyjete, nechte je v sítu okapat. V chladničce vydrží maximálně dva až tři dny. Moruše se konzervují sušením, vaří se z nich lahodné džemy nebo marmelády do koláčů. Vyrábí se i dnes morušové víno.